Vi på Terralife förespråkar alltid för att man kan göra vad man kan för att minska sin elförbrukning, då det helt enkelt är bättre för vår planet att inte slösa för mycket på elen. Men nu står vi även inför en situation där hösten och vintern kryper sig allt närmare samtidigt som elpriserna når höjder som i alla fall vi aldrig tidigare har upplevt.
Det handlar alltså inte längre bara om att hålla ner elförbrukningen för att bevara på miljön, utan också för att hålla nere kostnaderna så vi inte behöver lägga stora delar av inkomsten enbart på att betala boendekostnader.
Studera din elfaktura
Börja med att studera din elfaktura, så du vet hur utgångsläget ser ut. Du kan också här oftast se hur din förbrukning ser ut, och vilka timmar på dygnet som det går åt mest el, står det inte på din faktura brukar man oftast kunna logga in på sitt elföretag och få mer detaljerad statistik.
Ladda prylarna på natten
Efter du studerat din faktura så kommer du troligtvis också kunna utläsa att elpriset är betydligt mycket billigare nattetid, jämfört med dagtid då hela vårt samhälle är igång. Se därför till att ladda dina prylar under natten istället.
Här vill vi dock höja ett varningensfinger då det faktiskt också kan vara en ökad brandrisk då du inte har uppsikt på dina prylar om du sover. Se därför först till att det är säkert att ladda dina prylar på natten.
Värme – en stor bov
En stor del av din elförbrukning går åt till att värma ditt boende, därför är det väldigt viktigt att se över denna del, bara genom att sänka värmen med en grad kan sänka elförbrukningen med hela 5%
Sänk temperaturen i rum du sällan använder
Har du rum som sällan används? Då finns det inte heller någon anledning till att det står ett element igång och värmer upp det tomma rummet. Detsamma gäller i hela boendet om du är ute och reser, det finns ingen anledning att värma ett tomt hus.
Undvik att täcka element med gardiner och möbler
För att värmen skall kunna komma ut i rummet så måste luften få cirkulera fritt. Se därför till att inte ha stora möbler och gardiner som täcker det flödet.
Se över isoleringen
Se till att fönster och dörrar är ordentligt tätade, för det sista du vill ha när du försöker värma upp ditt boende är att dragiga fönster släpper in kall luft.
Det är även så att ca 15% av värmen försvinner ut genom taket, så om du har en vind på ditt hus så är det läge att se över isoleringen dit så inte värmen smiter iväg upp på vinden.
Spara på varmvattnet
Duscha istället för bada
Även om det är otroligt mysigt att ta ett bad i badkar, framför allt under höst och vintern. Så är det mycket bättre ut ett energi och vattenperspektiv att ta en snabbdusch. En snabbdusch på 3 minuter motsvarar i snitt 36 liter varmvatten, medan en dusch på 10 minuter motsvarar 120 liter varmvatten. Ett genomsnittligt badkar rymmer hela 150 liter varmvatten, fokusera därför istället på en kortare dusch.
Se över droppande kranar
En droppande kran kan öka elförbrukningen med hela 700 kWh/år. Det motsvarar ungefär 1000 kr/år på bara droppande vatten.
Använd diskmaskin istället för handdisk
Det har påvisats att en full diskmaskin drar mindre vatten jämfört med att handdiska samma mängd disk. Se dock till att diskmaskinen är full, då vi inte vill behöva köra onödigt många diskmaskiner heller!
Hemelektronik
Hemelektronik står genomsnitt för en femtedel av elförbrukningen, och är också den kategori som ökar mest. Det är därför av stor vikt att se över denna kategori lite extra noga.
Telefoner, laptops och surfplattor
Två tredjedelar av energin som används går åt till redan fulladdade prylar, när de är fulladdade se därför till att dra ur sladden.
Äldre prylar
Se över gamla prylar som är äldre än 5 år. De har oftast en sämre kapacitet att hålla nere energiförbrukningen. Ett bra tips är att koppla dessa till ett grenuttag med strömbrytare som du slår av när apparaterna inte används.
Prylar som hjälper till att sänka din elförbrukning
Det finns också olika prylar man kan investera i för att få till en minskad elförbrukning.
Tvättstativ
Detta finns nog redan i de flesta hem, men om du inte har ett tvättstativ så är det dags att investera i en.
Att hänga upp kläderna och låta de lufttorka sparar väldigt mycket mer el än att använda en torktumlare eller ett torkskåp.
Vattenminskande duschmunstycken
Förutom att ta kortare duschar så kan vi även hjälpa till att minska varmvatten förbrukningen genom att byta ut duschmunstycken till munstycken som släpper ut mindre vatten åt gången.
LED-lampor
Har du inte bytt ut dina gamla glödlampor än så är det läge att göra det nu, LED-lampor sparar på boendes elförbrukning.
Appar
Det finns nu appar som kan analysera din elförbrukning, se när din el är som billigast och få tips på hur du kan spara pengar i din användning.
Vattenkokare
Även detta är någonting som finns i många hem redan, och faktum är att du kan använda vattenkokaren till mer än bara koka vatten till kaffet och teet. Att koka upp vatten med en vattenkokare går snabbare och är mer effektivt än att koka upp vatten i en kastrull, utnyttja detta nästa gång du skall koka upp något genom att koka upp vattnet i vattenkokaren och sedan häll över det i kastrullen som är till för matlagningen.
Smarta värmesystem
Ett betydligt dyrare alternativ, men som kanske ändå är värt det om elpriserna fortsätter vara på den nivån som den är nu är att investera i ett smart värmesystem. Det är ett system som på olika sätt kan mäta av hur mycket värme som behövs i ditt hem och anpassar sig efter det. Det kan vara att du inte är hemma och justerar temperaturen efter det, eller vet när elen är som billigast och genomför mer saker under denna tiden.
Sammanslutning
Förutom dessa tips ovan så finns ju även tips som att släcka lamporna när de inte behöver vara tända, att koka vatten med kastrullocket på och att bara tvätta fulla tvättmaskiner.
Du kan också kontakta en fackman, som arbetar med just denna typ av frågor och som kan hjälpa dig efter just dina behov.
Vi hoppas att ni tar er till dessa tips för både miljön och plånbokens skull.