Aleppotvål – Allt du behöver veta

Aleppotvål - allt du behöver veta

Aleppotvål – Allt du behöver veta

Under de senaste åren känns det som att aleppotvålen har blivit allt mer populär, det många dock inte vet är tvålen har en lång historia som vi kommer gå in på lite längre ner i denna artikel. Anledningen till att aleppotvålen blivit allt mer populär igen tror vi beror på dess fantastiska egenskaper och att den fungerar till hela kroppen. Det kan dock vara lite svårt att välja rätt aleppotvål då den kommer i olika procenthalter. Men oroa dig inte när du har läst klart artikeln kommer du med säkerhet kunna välja rätt tvål till just dig och din familj.

Vad är aleppotvål?

Precis som namnet antyder så kommer tvålen från staden Aleppo i Syrien där den har tillverkats i närmare 5000 år, tvålen finns omnämnd i Islams heliga skrift Koranen och även drottning Cleopatra (år 69-30 f.Kr i Egypten) och drottning Zenobia (år 240-274 i Syrien) sägs ha varit användare av tvålen. Aleppotvålen skall även ha tagits med hem till Europa under 1100-talet av korsriddarna som var nere i Mellanöstern och krigade. Denna rika historia gör aleppotvålen till en av de äldsta tvålarna vi fortfarande använder och den tillverkas fortfarande enligt samma metoder som den gjorde förr. Processen tar mellan 8-12 månader och görs fortfarande för hand.

Vad innehåller aleppotvål?

Äkta Aleppotvål innehåller: Olivolja, Lagerbärsolja, lut, en nypa salt och en skvätt vatten (lutet försvinner under processen av tvålen och finns inte kvar i tvålen när den är klar).

Men vad är det som gör den här tvålen så unik?

Det är kombinationen av olivoljan och lagerbärsoljan som gör den så unik och bra, att tvålen enbart har ett fåtal ingredienser gör den också skonsam och naturlig. Olivolja som många känner till är rikt på vitaminer och mineraler som är bra för huden, men det kanske är den mindre kända lagerbärsoljan som är det som bidrar mest till tvålens goda rykte.

Lagerbärsoljan har antibakteriella och svampdödande egenskaper och funkar därför utmärkt mot exempelvis hudinfektioner, den rekommenderas också att använda om man har problem med mjäll, eksem eller psoriasis. Oljan har nämligen antiseptiska egenskaper och är därför bra för hud med utslag. Man säger också att ju högre halt lagerbärsolja ju mer fuktighetsbevarande verkar tvålen.

Vill du veta hur du kan använda aleppotvål för en bättre hy? Läs också vår artikel: Aleppotvål: Förvandla din hud med den traditionella, naturliga och giftfria tvålen

fördelar med aleppotvål

Vi hittade en video som visar hur processen går till se den här nedan!

Aleppotvål hur många procent?

Antalet procent syftar till andelen lagerbärsolja som finns i tvålen.

De vanligast är enbart olivolja eller 5%, 10-12%, 20-25% & 30-40% där den alltså då procenten är mängden lagerbärsolja i tvålen.

Aleppotvål med 5, 10-12%

Denna tvålar med en lägre halt av lagerbärsolja passar perfekt till dig med en normal hud. Den funkar att använda till kropp och ansikte, men också till ditt hår. Du som har normal hud kan alltså använda en tvål med en lägre procent lagerbärsolja.

aleppotvål 12%

Aleppotvål med 20-25%

Dessa tvålar har en högre procent och passar dig som har lite mer problem med din hud. Har du ofta torra händer, kliande hårbotten, mjäll och känslig hud. Då är det en tvål med 20-25% som du skall välja i första hand.

Aleppotvål med 30-40%

Med högst procent är det också de finaste av tvålar och passar till dig som vill lyxa till det lite extra! Men också för dig med en riktigt problematiskt hud som psoriasis och eksem och akne. Den högra procenten lindrar och lugnar denna typ av problematik och du borde snart märka skillnad.

 

aleppotvål-40%

Kan man använda aleppotvål till barn?

Självklart kan även barnen använda aleppotvålen när de tvättar sig. Använd gärna en tvål med lite högre halter av lagerbärsolja då barn hudar oftast är lite känsligare än vuxnas. Skall du använda tvålen till en bebis så skall du använda en aleppotvål med 40 % då den bäst lämpad för din bebis känsliga hud.

 

Är Aleppotvål bra mot acne?

Aleppotvål har blivit populär som en naturlig och effektiv lösning för att hantera akne. Denna tvål innehåller olivolja och lagerbärsolja, två komponenter som är kända för sina antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Olivoljan är rik på antioxidanter och bidrar till att nära och mjukgöra huden, medan lagerbärsoljan kan hjälpa till att döda bakterierna som orsakar akne.

Dessutom är Aleppotvål fri från syntetiska tillsatser och kemikalier som ofta finns i kommersiella aknebehandlingsprodukter, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för dem som har känslig hud eller föredrar naturliga hudvårdsprodukter. Genom att använda Aleppotvål kan du skapa en skonsam och effektiv aknebekämpningsrutin som respekterar din huds naturliga balans.

 

Tvätta håret med aleppotvål

En fråga som ofta dyker upp är om man kan tvätta håret med aleppotvålarna, och vårt korta svar är: Absolut!

Tänk bara på att det kan ta några tvättar innan håret vänjer sig, och håret kan till och med upplevas som lite fetare i början. Detta går sedan över när ditt hår har vant sig och du kan ta del av fördelarna istället.

Vilka fördelar finns det med att använda aleppotvål till håret?

Det fina med lagerbärsoljan i tvålen är att den är antiseptisk, lugnande och vårdande för hårbotten vilket kommer göra att du bara efter några tvättar kommer uppleva att någonting har förändrats jämfört med vanligt schampo. En annan fördel är att tvålen är naturlig och ekologisk samt innehåller väldigt få ingredienser jämfört med de flesta vanliga schamposorterna, så du behöver inte oroa dig för massa onödiga kemikalier som absorberas in i huden.

Vill du veta hur du kan använda aleppotvålen mot mjäll och torrhårbotten? Läs även vår artikel: Säg adjö till mjäll och torr hårbotten, med hjälp av aleppotvålen

Använda aleppotvål som hårtvätt så gör du:

 • Börja med att borsta igenom håret ordentligt, framför allt om du har lite tjockare hår. Du skall inte ha några tovor i håret när du är klar för din hårtvätt.
 • Se till att blöta ner håret ordentligt, har du tjockare hår kanske du behöver skölja igenom lite mer noggrant så allt blir blött. Detta eftersom aleppotvålen inte innehåller något vatten, så behöver håret istället vara ordentligt blött så tvålen kan fördelas jämnt.
 • Använd tvålen direkt på håret och jobba upp ett lödder, se också till att massera in löddret ner i hårbotten. Upplever du att det är svårt att jobba upp ett lödder kan det bero på att ditt hår inte är tillräckligt blött.
 • Använd tvålen i hela håret, till skillnad från vanliga schampon som flyter ner i längderna, gör inte aleppotvålen det. Se därför till att använda tvålen och tvätta även där.
 • Ge dig själv en hårbotten massage, framför allt om du har problem med hårbotten som finnar, mjäll och eksem. Ta en minut och verkligen massera och jobba in tvålen i hårbotten.
 • Nu är det läge att skölja ur håret, detta kan ta lite längre tid än vad du är vad vid men använd händerna till att jobba igenom håret samtidigt som du sköljer ur. När du är ny på att använda aleppotvål på detta sätt brukar en tumregel vara att sköljningen va håret tar dubbel så lång tid som du vanligtvis tar på dig. Se till att få ur all tvål ur håret innan du är klar, du kan behöva skölja ur håret mer än en gång.
 • Avsluta din hårtvätt med surskölj, som är en hårsköljning som liknar balsam i sina egenskaper. Detta moment gör man för att skapa en balans då pH-värdet blir basiskt efter tvåltvättar. Det skapar alltså en balans till håret efter tvätten och gör så att håret blir lent och starkt. Ett exempel på surskölj är att du själv kan blanda vatten och äppelcidervinäger. Se till att täcka hela håret med din sursköljsbehandling och avsluta med att skölja ur håret med vatten en sista gång.
 • Så här går det till när du tvättar håret med aleppotvål, det är helt naturligt utan produkter fyllt med kemikalier samtidigt som håret blir rent och hårbotten mår mycket bättre tack vare den vårdande lagerbärsolja.

 

kvinna i duschen som skall tvätta håret med aleppotvål

Vanliga frågor:

Hur länge räcker aleppotvålen?

Ja, detta är en bra fråga och vårt svar är: Det beror på.

Det beror på hur du använder tvålen, är det till för hela din kropp? bara händerna? håret?

Men generellt sätt om du använder den i håret och till håret och delar av kroppen så räcker en 200 grams tvål till ungefär 35-45 tvättar och eftersom du max bör tvätta håret någon gång i veckan så räcker tvålen i flera månader.

Hur förvarar man aleppotvålen?

Efter användning rekommenderar vi att du låter den torka innan nästa användning, detta för att slippa att tvålen blir mosig och äcklig. Lägg den helst på en tvålkopp som tillåter luft att komma under tvålen det förhindrar också att tvålen blir liggandes i överblivet vatten och så den får möjlighet att torka ordentligt. En blöt tvål kan dra till sig bakterier medan en torrtvål håller sig bakteriefri och hygienisk.

Vad säger andra användare?

Förvandlad Hudkvalitet

Anna L.: ”Jag har använt Aleppotvål i några månader nu, och min hud har aldrig känt sig bättre! Den är skonsam, återfuktande och lämnar min hud med en känsla som är mjuk och uppfriskad. Jag uppskattar verkligen hur den har förbättrat min hudkvalitet över tid. Rekommenderar starkt!”

Mer än Bara en Tvål

Elin K.: ”Jag älskar historien bakom Aleppotvål och det faktum att den är gjord av naturliga ingredienser. Det är inte bara en tvål; det är en del av traditionen. Plus, den gör underverk på min hud!”

Räddaren för Känslig Hud

Oscar P.: ”Som någon med känslig hud kan det vara en utmaning att hitta en tvål som inte irriterar. Aleppotvål har varit en game-changer för mig. Den är naturlig, lugnande och har en behaglig, subtil doft. Jag har även märkt att mina hudutbrott har minskat sedan jag började använda den.”

tillverkning av aleppotvål

Är det möjligt att använda Aleppotvål för att tvätta ansiktet?

Ja, Aleppotvål är en mångsidig tvål som är lämplig för att tvätta kroppen, ansiktet och håret. Den är särskilt effektiv för fet hud och hud som är benägen för acne.

Varför borde jag överväga att raka mig med Aleppotvål?

Överväg att raka dig med med Aleppotvål – den erbjuder en upplevelse som är oöverträffad i både skydd och rengöring. Denna tvål genererar ett rikligt lödder, som fungerar som en skyddande barriär mellan rakhyveln och huden. Denna hinna är inte bara skyddande, utan har också antiseptiska egenskaper, vilket minskar risken för irritation och infektion. Applicera tvålen direkt på ansiktet och jobba upp ett skum innan du börjar raka för att optimera skyddet och komforten.

Går det att tvätta kläder med Aleppotvål?

Aleppotvål är inte bara för personlig hygien – det är också ett effektivt rengöringsmedel som kan hjälpa till att ta bort envisa fläckar och fräscha upp kläderna. Om du stöter på fettfläckar på dina kläder, gnid helt enkelt in tvålen direkt på fläcken och fortsätt till maskintvätt direkt efter. Aleppotvålens kraftiga rengöringsförmåga gör den till ett utmärkt val för att bekämpa de mest envisa fläckarna. Dessutom kan du riva lite av tvålen direkt i tvättmaskinen när du tvättar dina sportkläder, vardagskläder eller till och med skor. Tvålens naturliga ingredienser är inte bara skonsamma mot dina kläder, men också mot miljön.

Är Aleppotvål uttorkande?

Även om Aleppotvål är känt för sina milda och vårdande egenskaper, är det viktigt att komma ihåg att varje individs hud reagerar olika på produkter. Generellt sett anses Aleppotvål inte vara uttorkande, men om du upplever någon form av torrhet efter användning, kan detta vara en individuell reaktion. I dessa fall kan det vara fördelaktigt att komplettera användningen av Aleppotvål med en återfuktande kräm för att hjälpa till att återställa hudens naturliga fuktbalans.

Är Aleppotvål bra för att minska tecken på åldrande, såsom rynkor och fina linjer?

Ja, Aleppotvål kan faktiskt bidra till att minska tecken på åldrande som rynkor och fina linjer. Tvålen innehåller olivolja och lagerbärsolja, som båda är kända för sina återfuktande och antioxidant-rika egenskaper.

Olivolja är rik på vitamin E och antioxidanter som kan hjälpa till att skydda huden mot skador orsakade av fria radikaler, vilka kan påskynda åldrandet. Den hjälper också till att hålla huden återfuktad, vilket kan förhindra att fina linjer och rynkor bildas.

Lagerbärsolja innehåller också antioxidanter och har antibakteriella och antifungala egenskaper. Detta kan bidra till att hålla huden ren och hälsosam, vilket också kan minska tecken på åldrande.

Däremot bör det noteras att effekterna kan variera beroende på individ och att det kan ta tid att se synliga resultat. Det är alltid bäst att kombinera användningen av Aleppotvål med en omfattande hudvårdsrutin och en hälsosam livsstil för bästa resultat.

2 tankar om “Aleppotvål – Allt du behöver veta

 1. Mohammed says:

  Hej, Har du någon aning om varför jag nyser när jag luktar på aleppo tvål? Även en vän nyser när han luktar på det. Jag kan inte komma på varför eftersom ingredienserna är 100% naturliga.

  • Terralife says:

   Hej Mohammed!
   Intressant fråga som vi tyvärr inte har något bra svar på.
   Det finns personer som kan vara lite känsliga mot lagerbärsoljan i tvålen, om det kanske är den som gör att du och din vän nyser?
   Vi testade också att lukta på aleppotvålar av olika procent lagerbärsolja, men det var ingen som fick till en nysning.

   Tack för din fråga, men tyvärr har vi inget bättre svar än så att ge.

   Martin
   //
   Terralife

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
  0
  Varukorgen
  Din varukorg är tomGå tillbaka till butik
   Beräkna frakt
   Använd Rabattkod