Vad är matsvinn?
Matsvinn är den mat som producerats men sedan av någon anledning inte äts upp utan istället åker i soporna.
Den största andelen matsvinn kommer faktiskt från de privata hushållen, och slår livsmedelsbutiker och restauranger med hästlängder när man kollar på en överblick över ett år. De privata hushållen står för upp till hela 70% av de totala matsvinnet som uppstår.
Därför är det viktigt att vi kollar på vad vi själva kan göra för att minska vårt eget matsvinn. I artikeln nedan kommer ni få lite tips på hur vi kan göra detta.
Häng med på resan för att minska matsvinnet!
Vad är skillnaden mellan matsvinn och matavfall?
Matsvinn är den mat eller dryck som skulle ha kunnat ätas men istället slängdes i papperskorgen istället.
Matavfall däremot är sådant som oavsett skulle ha slängts i papperskorgen såsom fruktskal, köttben och kaffesump. Det bör man istället lägga i matavfallsinsamlingen så att det kan tas hand om och istället användas till att göra exempelvis biogas.
Hur mycket matsvinn har vi i Sverige?
I de svenska hushållen slängs det 19 kg ätbar mat per person varje år, mat som oftast slängs är grönsaker, frukt, bröd och matrester. Förutom det hälls det dessutom ut 18 kg mat och dryck ut i vasken varje år per person, det som främst hälls i vasken är kaffe, te och mejeriprodukter. På en familj med 4 personer uppnår det till 148 kg per år vilket är skrämmande mycket mat som åker ut i soporna.
Varför är matsvinn dåligt?
Världen över så slängs det uppskattningsvis en tredje del av all mat som produceras, då är det också lätt att förstå vilka oerhörda resurser som använts för att producera maten som bara sedan slängs i soporna.
Exempelvis:
- Jordbruket står för en tredjedel av utsläppen av växthusgaser. Att då slänga mycket av det som producerats är väldigt onödigt.
- Matsvinn står för 8-10% av växthusgasutsläpp i världen.
- Mer än 90% av alla fiskebestånd är överfiskade. Det är då inte hållbart att slänga bort fisken som blivit uppfiskat.
- När vi odlar mat som sedan slängs används bekämpningsmedel och vatten i onödan.
- Om matsvinnet skulle minska skulle fler personer i världen kunna mättas utan att klimat- och miljöpåverkan ökar.
14 tips för att minska matsvinnet
Nu när vi vet vad matsvinn är och varför vi behöver minska det är det dags att kolla på de tips vi har för att hjälpa dig uppnå en minskning.
1 – Planera inköp
Hur ofta har det inte hänt att man kommer fram till matbutiken och man har glömt av vad det var man skulle köpa egentligen.
Det slutar även ibland med att man kommer hem med saker som man redan hade hemma, och glömde de saker man egentligen åkte dit för. Se därför till att planera inköpen, och ha med dig en lista på det du behöver.
2 – Skippa erbjudanden i butik
Har butiken ett kanon erbjudande där du kan ta 3 men betala för 2? Visst är det ett fint erbjudande och perfekt för dig som kommer att använda alla tre, men om du är osäker på om du faktiskt kommer använda alla tre av produkten och risken finns att den tredje bara kommer åka i soporna då kanske det är lika bra att skippa erbjudandet.
3 – Använd frysen mer
Väldigt många av våra livsmedel går att frysa in. Och det gör också att maten håller betydligt mycket längre också.
Skall du inte använda livsmedlet på några dagar? Frys in det istället, så slipper något oväntat dyka upp i ditt schema och du äter något annat än planerat och det slutar med att den inköpa maten hamnar i soporna. Kom ihåg att märka upp maten innan du fryser in den, så du vet hur länge det ligger i frysen.
4 – Bäst-före-datum
Oftast är maten fullt ätbart även om bäst före datumet var för någon dag sedan. Det är därför att rekommendera att lukta och smaka lite på maten för att se om den fortfarande är bra. På detta sätt kan du rädda mycket mat från att landa i soporna eller vasken.
5 – Planera matlagningen
Ha i åtanke när du gör dina matinköp när du tänkt laga en viss måltid, då kan du säkerställa att paprikan du handlade faktiskt fortfarande är bra när du tänkt laga din paradrätt på tjejmiddagen.
6 – Töm förpackningar ordentligt
Om du aldrig har klippt upp en yoghurt förpackning för att tömma det sista, då har du aldrig sätt hur mycket yoghurt som faktiskt finns kvar i kartongen. Detsamma gäller även andra livsmedel, öppna upp förpackningarna innan du slänger dem för att se om de verkligen är helt tomma.
7 – Ställ in kylen på rätt temperatur
Se till att ha tillräckligt kallt i kylen så håller maten längre, en bra temperatur är 4-5 grader.
8 – Mindre portioner
Magen blir oftast snabbare mätt än ögat, ha det i åtanke när du lägger upp maten på tallriken. Det är bättre att äta upp maten som finns på tallriken och fylla på om du inte blev mätt, än att slänga mat för att du tagit en för stor portion och inte orkade äta upp. Detta gäller även när du lägger upp maten på tallriken till barnen.
9 – Skippa buffén hemma
Visst är det mysigt att duka upp en frukostbuffé på en söndagsmorgon och det skall du fortsätta med!
Det du kan förändra är dock att inte låta livsmedlen stå framme på bordet längre stunder för att kanske kommer användas. Det är bättre att bre mackorna, hälla upp yoghurten osv innan du sätter dig vid bordet och ställa in det igen så slipper det bli dåligt av att stå framme.
10 – Var påhittig med resterna
Har du rester i kylen som du inte riktigt vet vad du skall göra av? Börja använda fantasin och uppfinn en ny maträtt! Eller gör som många andra och använd en app som Supercook, där du skriver in vilka matrester du har och sedan föreslår appen vad du kan laga av matresterna.
11 – Köp mat med kort datum
Detta tips kanske låter lite kontraproduktivt, men om du vet att du skall äta maten samma dag så kan du hjälpa till att faktiskt rädda maten från butiken och samtidigt spara några kronor!
12 – Storpack
Om du köper storpack så dela upp paketet i flera portioner och frys in det som du inte planerar att använda de kommande dagarna. Då håller det längre och du slipper känna en stress över att du måste äta stora mängder av ett livsmedel på en kort tid.
13 – Förvara maten rätt
Lär dig att förvara maten rätt. Vissa frukter och grönsaker håller bättre i kylen andra inte, det gäller även andra livsmedel. Lär dig hur du kan förvara maten på bästa sätt så den håller längre!
14 – Använd hjälpmedel
Ibland behöver du ta hjälp av hjälpmedel för att förvara maten på bästa sätt. Exempel på det kan vara matlådor, återförslutningsbara påsar eller bivaxdukar. Att tänka på då är att använda sig av hjälpmedel som är bra för miljön.
En liten investering kan göra att du sparar pengar i längden.
Kolla in vad vi har för matförvaringshjälpmedel
Källor:
https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/sa-minskar-du-ditt-matsvinn/